jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Piernik żydowski przekładany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik żydowski przekładany to świetne ciasto świąteczne szczególnie dla osób z dietą. Nie zawiera tłuszczu ani cukru. Tylko miód, jaja, mąka i przyprawa korzenna - prościzna!

Piernik żydowski przekładany

Składniki:

Piernik żydowski przekładany

Ciasto

Masa owocowa

  • 500 ml gęstego przecieru owocowego 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Piernik żydowski przekładany

Przygotowanie masy owocowej

Piernik żydowski przekładany
Do rondelka wkładamy przecier owocowy, dodajemy żelatynę i podgrzewamy mieszając aż masa będzie gorąca. Studzimy.

Do rondelka wkładamy przecier owocowy, dodajemy żelatynę i podgrzewamy mieszając aż masa będzie gorąca. Studzimy.

Przygotowanie ciasta

Jaja, rum, sodę i korzenie wkładamy do misy i ucieramy dolewając płynny miód. Gdy masa będzie jaśniejsza i gładka mieszamy ją z mąką.


Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki prostokątnej. Posypujemy pokruszonymi orzechami.


Pieczemy ciasto w temp. 170 st.C do suchego patyczka.


Studzimy ciasto.

Piernik przekrawamy na dwa lub trzy blaty w zależności od użytej foremki.


Przekładamy go masą owocową.