Sposób przygotowania:
Ślimaczek o smaku serowo-truskawkowym
Upiec 2 biszkopty każdy z 3 jajek:
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną masę. Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, następnie dodać żółtka. Pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie połączyć.
Blaszkę o wymiarach 25x40cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 st C około 20-w 25 min.
Po upieczeniu odkleić od papieru, zwinąć w ściereczkę, odstawić do wystygnięcia.
Następnie upiec drugi biszkopt i po wystygnięciu przekroić na pół. Spód biszkoptu przełożyć do blaszki wyłożonej folią lub papierem. Przełożyć połową kremu, przykryć pozostałym biszkoptem i posmarować pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć kawłki pokrojonej rolady, zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną 4 szklankach wrzącej wody. Odstawić do zastygnięcia. Wierzch posypać tartą czekoladą.
Wykonanie rolady:
Roladę odwinąć, posmarować lekko dżemem truskawkowym, ponownie zwinąć, zawinąć w ściereczkę lub papier i odstawić na 40 min do lodówki.
Wykonanie kremu:
Masło utrzeć z pudrem na puszysta masę, dodawać na przemian łyzkę serka waniliowego i łyżkędżemu, odstawić na 1 godz do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną masę. Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, następnie dodać żółtka. Pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie połączyć.
Blaszkę o wymiarach 25x40cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 st C około 20-w 25 min.
Po upieczeniu odkleić od papieru, zwinąć w ściereczkę, odstawić do wystygnięcia.
Następnie upiec drugi biszkopt i po wystygnięciu przekroić na pół. Spód biszkoptu przełożyć do blaszki wyłożonej folią lub papierem. Przełożyć połową kremu, przykryć pozostałym biszkoptem i posmarować pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć kawłki pokrojonej rolady, zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną 4 szklankach wrzącej wody. Odstawić do zastygnięcia. Wierzch posypać tartą czekoladą.
Wykonanie rolady:
Roladę odwinąć, posmarować lekko dżemem truskawkowym, ponownie zwinąć, zawinąć w ściereczkę lub papier i odstawić na 40 min do lodówki.
Wykonanie kremu:
Masło utrzeć z pudrem na puszysta masę, dodawać na przemian łyzkę serka waniliowego i łyżkędżemu, odstawić na 1 godz do lodówki.
paulka104
evita0007
Irena_m