anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ślimaczek o smaku serowo-truskawkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczne ciasto o smaku truskawkowo -serowym.

Ślimaczek o smaku serowo-truskawkowym

Składniki:

Ślimaczek o smaku serowo-truskawkowym

 

  • Składniki
  • Biszkopt na roladę:
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 szklanka = 200 ml

 

  • Biszkopt:
  • Przepis taki sam jak na roladę

 

  • Krem:
  • 200 gram masła śmietankowego
  • 125 gram masła roślinnego
  • 200 gram serka waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 3/4 słoika dżemu truskawkowego niskosłodzonego

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu truskawkowego nisko słodzonego
  • 2 cytrynowe galaretki
  • kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Ślimaczek o smaku serowo-truskawkowym
Upiec 2 biszkopty każdy z 3 jajek:

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną masę. Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, następnie dodać żółtka. Pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie połączyć.
Blaszkę o wymiarach 25x40cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 st C około 20-w 25 min.

Po upieczeniu odkleić od papieru, zwinąć w ściereczkę, odstawić do wystygnięcia.

Następnie upiec drugi biszkopt i po wystygnięciu przekroić na pół. Spód biszkoptu przełożyć do blaszki wyłożonej folią lub papierem. Przełożyć połową kremu, przykryć pozostałym biszkoptem i posmarować pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć kawłki pokrojonej rolady, zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną 4 szklankach wrzącej wody. Odstawić do zastygnięcia. Wierzch posypać tartą czekoladą.

Wykonanie rolady:
Roladę odwinąć, posmarować lekko dżemem truskawkowym, ponownie zwinąć, zawinąć w ściereczkę lub papier i odstawić na 40 min do lodówki.

Wykonanie kremu:
Masło utrzeć z pudrem na puszysta masę, dodawać na przemian łyzkę serka waniliowego i łyżkędżemu, odstawić na 1 godz do lodówki.