klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasteczka- ślimaczki pięknie się prezentują... A jak smakują:)

Ślimaczki

Składniki:

Ślimaczki

 

  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12,5 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • jajko
  • łyżka wody
  • białko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olejek do ciast (dowolny, na jaki mamy ochotę...:))

Sposób przygotowania:

Ślimaczki
Proszek do pieczenia i mąkę siekamy z masłem. Dodajemy jajko, cukry oraz kilka kropli olejku do ciast. Wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wodę oraz kakao. Obie części zawijamy osobno w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki... Po czym ciasto rozwałkowujemy. Jasny placek smarujemy białkiem, nakładamy ciemny placek i ponownie smarujemy białkiem. Zwijamy roladę, owijamy folią, chłodzimy 2 godziny... Ciasto kroimy na ok. 25- 30 kawałków. Pieczemy 12 minut w temperaturze 170 stopni C