Sposób przygotowania:
Ślimaczki a'la pizza
1. Drożdże rozrób z cukrem, wodą i łyżką mąki. Gdy rozczyn zacznie wzrastać połącz go z mąką, olejem, solą i jajkiem. Wyrób ciasto, przykryj, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2. W tym czasie posiekaj składniki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda i pokrój.
3. Wyrośniete ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt 30 * 40, rozkrój na dwa pasy.
4. Posmaruj sosem, posyp ziołami, nałóż składniki, posyp ziołami.
5. Zroluj wzdłuż dłuższego boku. Brzeg posmaruj wodą, mocno zlep. Rolady pokrój na plastry gr 1,5 cm. Ułóż na 2 blachach przykrytych pergaminem,
6. Piecz 25 min w temp 200 stopni.
2. W tym czasie posiekaj składniki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda i pokrój.
3. Wyrośniete ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt 30 * 40, rozkrój na dwa pasy.
4. Posmaruj sosem, posyp ziołami, nałóż składniki, posyp ziołami.
5. Zroluj wzdłuż dłuższego boku. Brzeg posmaruj wodą, mocno zlep. Rolady pokrój na plastry gr 1,5 cm. Ułóż na 2 blachach przykrytych pergaminem,
6. Piecz 25 min w temp 200 stopni.
gosia19761
dusia30