Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 712]

Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czy masz dziś ochotę na coś słodkiego do kawy, proponuje ślimaczki z budyniem oraz rodzynkami. Wypróbuj przekonaj się sam.

Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego

Składniki:

Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego

 

  • Składniki na budyń:
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • Składniki dodatkowe:
  • 50 g rodzynek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego

I

Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego
Przygotowanie budyniu do nadziewania ślimaczków.

1. 200 g mleka gotuję z dwoma żółtkami, masłem, cukrem. Mąkę rozrabiam w 50 g mleka i stopniowo wlewam do gotującego mleka, mieszając łyżką do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Po ugotowaniu budyń przykrywam woreczkiem foliowym i odstawiam do wystudzenia.

II

Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego
rozkładamy cisto, smarujemy budyniem posypujemy rodzynkami.

2. Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie smaruję budyniem, zostawiam 3 cm nieposmarowanego ciasta wzdłuż jednego z boków. Budyń posypuje rodzynkami.

III

Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego
Zwijamy w roladę, kroimy, układamy na blaszce.

3. Ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie ostrym nożem kroję na 2 cm krążki.
4. Ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Żółtko roztrzepuję widelce z dwiema łyżkami mleka i za pomocą pędzelka smaruję ślimaczki.
6. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 20 minut w 200°C.

IV

7. Gotowe.
8. Smacznego.