Sposób przygotowania:
Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiegoI
1. 200 g mleka gotuję z dwoma żółtkami, masłem, cukrem. Mąkę rozrabiam w 50 g mleka i stopniowo wlewam do gotującego mleka, mieszając łyżką do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Po ugotowaniu budyń przykrywam woreczkiem foliowym i odstawiam do wystudzenia.
II
2. Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie smaruję budyniem, zostawiam 3 cm nieposmarowanego ciasta wzdłuż jednego z boków. Budyń posypuje rodzynkami.
III
3. Ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie ostrym nożem kroję na 2 cm krążki.
4. Ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Żółtko roztrzepuję widelce z dwiema łyżkami mleka i za pomocą pędzelka smaruję ślimaczki.
6. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 20 minut w 200°C.
IV
7. Gotowe.
8. Smacznego.