Sposób przygotowania:
Smarowidło do chleba z soczewicy i kurczakaETAP 1:
Ugotowane podudzie z kurczaka wystudzić. Następnie oddzielić mięso od skóry i kości.
Soczewicę wsypać do garnka, zalać ok. 1 szkl. zimnej wody i zagotować. Dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej. Wymieszać. Ugotować do miękkości. Wystudzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na leju z dodatkiem soli, pieprzu i majeranku. Przestudzić.
W maszynce do mielenia zmielić mięso, ugotowaną soczewicę i cebulę. Wymieszać. Doprawić papryką ostrą w proszku oraz jeśli trzeba solą. Smarowidło przełożyć do salaterki lub słoika.
Schłodzić. Podawać do pieczywa.