WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Smarowidło do chleba z soczewicy i kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smarowidło do pieczywa z ugotowanej z przyprawami soczewicy zielonej oraz ugotowanego mięsa drobiowego.

Smarowidło do chleba z soczewicy i kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smarowidło do chleba z soczewicy i kurczaka

 

  • 0,5 szkl. zielonej soczewicy
  • 1 podudzie z kurczaka (u mnie z wiejskiego koguta) ugotowane w rosole
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • olej

Sposób przygotowania:

Smarowidło do chleba z soczewicy i kurczaka

ETAP 1:

Ugotowane podudzie z kurczaka wystudzić. Następnie oddzielić mięso od skóry i kości.

Soczewicę wsypać do garnka, zalać ok. 1 szkl. zimnej wody i zagotować. Dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej. Wymieszać. Ugotować do miękkości. Wystudzić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na leju z dodatkiem soli, pieprzu i majeranku. Przestudzić.

W maszynce do mielenia zmielić mięso, ugotowaną soczewicę i cebulę. Wymieszać. Doprawić papryką ostrą w proszku oraz jeśli trzeba solą. Smarowidło przełożyć do salaterki lub słoika.

Schłodzić. Podawać do pieczywa.

Smarowidło do chleba z soczewicy i kurczaka
smarowidło z soczewicy i mięsa wymieszane w misce
Smarowidło do chleba z soczewicy i kurczaka
Zeszklona na patelni na oleju cebulka z przyprawami.
Smarowidło do chleba z soczewicy i kurczaka
Zielona soczewica ugotowana z przyprawami w garnku
Smarowidło do chleba z soczewicy i kurczaka
Podudzie z koguta ugotowane w rosole i wystudzone