gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne ciasto pleśniak z pianką budyniową i karmelizowanymi jabłkami. Polecam wypróbowanie przepisu.

Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami

ciasto;

  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao.

pianka;

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g),
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego.

Jabłka;

Sposób przygotowania:

Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło, żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Kule zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinkę.

Na blaszkę 24 x 32 cm wykładamy jedną jasną część ciasta. 

Jabłka obieramy i kroimy w piórka.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka i dodajemy miód opcjonalnie cynamon.

Smażymy na małym ogniu około 5-7 minut aż jabłka zmiękną.

Studzimy.

Wykładamy na ciasto.

Na jabłka wykładamy ciemne ciasto.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i budyń.

Na koniec malutkim strumieniem wlewamy olej cały czas ubijając na małych obrotach.

Masę wykładamy na ciemne ciasto.

Na wierzch wykładamy jasne ciasto.

Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.

Smacznego ;)
Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka i dodajemy miód opcjonalnie cynamon.

Tagi:

deser ciasto