kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pikantne krewetki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybka, lekka przystawka z podsmażonych z czosnkiem krewetek, z dodatkiem świeżego szpinaku i ostrej papryczki. Danie przygotujemy w 15 minut.

Pikantne krewetki ze szpinakiem

Składniki:

Pikantne krewetki ze szpinakiem

podstawowe

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 1 szalotka
  • 400g krewetek królewskich
  • 3 garście świeżego szpinaku lub ½ opakowania mrożonego
  • sól, czarny pieprz
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pikantne krewetki ze szpinakiem
Krewetki obrać z pancerzy. Wyciągnąć jelito i opłukać.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek i szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć na oliwie razem z posiekaną papryczką chili. Dodać przygotowane wcześniej krewetki i przesmażyć na gorącej patelni około 2 minut. Dodać świeży szpinak (opcjonalnie rozmrożony). Przesmażyć razem 2 minuty. Dodać łyżkę masła. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Serwować z podpieczoną bagietką.

Tagi:

krewetki dania