czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sushi uramaki z krewetkami i łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sushi uramaki - z glonem nori i krewetką w środku, a ryżem, sezamem i łososiem na wierzchu. Efektowna wersja przygotowania sushi.

Sushi uramaki z krewetkami i łososiem

Składniki:

Sushi uramaki z krewetkami i łososiem

ryż:

  • ryż do sushi 250 g
  • ocet ryżowy 3 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka

uramaki z krewetkami i łososiem:

dodatkowe składniki:

  • ogórek 1/2 szt
  • paluszki krabowe 3 szt
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • sos teriyaki
  • wasabi

Sposób przygotowania:

Sushi uramaki z krewetkami i łososiem
250 g ryżu do sushi zalewamy 2,5 szkl wody i gotujemy aż wchłonie cały płyn. Ocet, sól i cukier podgrzewamy, ale nie gotujemy i mieszamy do rozpuszczenia. Sos wlewamy do gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i studzimy.

Obrane krewetki nabijamy na wykałaczki, żeby je rozprostować i gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i 2 łyżkami sosu sojowego.

Wyciągamy z wody, zdejmujemy z patyczków, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, studzimy.

Arkusz nori układamy na macie, nakładamy na niego ryż, posypujemy czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą i mocno dociskamy.

Odwracamy glonem do wierzchu i układamy składniki: krewetki, plasterki awokado i papryki oraz serek. Przy pomocy folii i maty zwijamy rulon.

Na zwiniętej rolce układamy plasterki łososia, zawijamy w folię i dociskamy. Rulon kroimy ostrym nożem w centymetrowe krążki.

Krążki układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym lub sosem teryiaki i pastą wasabi.

Tagi:

przystawka