Sposób przygotowania:
Sushi uramaki z krewetkami i łososiem
250 g ryżu do sushi zalewamy 2,5 szkl wody i gotujemy aż wchłonie cały płyn. Ocet, sól i cukier podgrzewamy, ale nie gotujemy i mieszamy do rozpuszczenia. Sos wlewamy do gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i studzimy.
Obrane krewetki nabijamy na wykałaczki, żeby je rozprostować i gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i 2 łyżkami sosu sojowego.
Wyciągamy z wody, zdejmujemy z patyczków, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, studzimy.
Arkusz nori układamy na macie, nakładamy na niego ryż, posypujemy czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą i mocno dociskamy.
Odwracamy glonem do wierzchu i układamy składniki: krewetki, plasterki awokado i papryki oraz serek. Przy pomocy folii i maty zwijamy rulon.
Na zwiniętej rolce układamy plasterki łososia, zawijamy w folię i dociskamy. Rulon kroimy ostrym nożem w centymetrowe krążki.
Krążki układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym lub sosem teryiaki i pastą wasabi.
Obrane krewetki nabijamy na wykałaczki, żeby je rozprostować i gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i 2 łyżkami sosu sojowego.
Wyciągamy z wody, zdejmujemy z patyczków, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, studzimy.
Arkusz nori układamy na macie, nakładamy na niego ryż, posypujemy czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą i mocno dociskamy.
Odwracamy glonem do wierzchu i układamy składniki: krewetki, plasterki awokado i papryki oraz serek. Przy pomocy folii i maty zwijamy rulon.
Na zwiniętej rolce układamy plasterki łososia, zawijamy w folię i dociskamy. Rulon kroimy ostrym nożem w centymetrowe krążki.
Krążki układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym lub sosem teryiaki i pastą wasabi.
dorota w
czarrna
Dziękuję bardzo :)