marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ślimaczki z kruchego ciasta z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto wyrobić i zagnieść oraz schłodzić z 40 min. Piekarnik nagrzać,blachę wyłożyć Z ciasta tworzyć kształty.Piec 15 m.

Ślimaczki z kruchego ciasta z makiem.

Składniki:

Ślimaczki z kruchego ciasta z makiem.

 

  • 3 i 1/4 szklanki mąki,
  • kostka margaryny miękkiej lub masła,
  • 2-3 żółtka,
  • 1 szklanka maku białego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • arkusz pergaminu do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z kruchego ciasta z makiem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z kostką tłuszczu roślinnego ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy, mak biały, szczyptę soli i śmietanki tyle, ile ciasto zabierze. Wyrabiać i zagnieść w kulę i zapakować w woreczek foliowy.Schłodzić w lodówce ok. 35-40 min. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, a blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ciasto wyjąć, kroić na plastry, a te z kolei wałkować w dłoniach i zwijać w ślimaczki. Układać w 3 cm. odstępie obok siebie na blasze. Wstawić blachę do gorącego piekarnika na 10-15 min. nastawić minutnik i czekać. Czasem można 5 min. wcześniej wyjąć, jeśli ciasteczka się szybciej zrumienią. Po upieczeniu wyjąć, zsunąć na talerz, piec następne, a potem jeść.Smacznego!. Ciasta zsunać

Tagi:

mak