Sposób przygotowania:
Ślimaczki z kruchego ciasta z makiem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z kostką tłuszczu roślinnego ostrym nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy, mak biały, szczyptę soli i śmietanki tyle, ile ciasto zabierze. Wyrabiać i zagnieść w kulę i zapakować w woreczek foliowy.Schłodzić w lodówce ok. 35-40 min. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, a blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ciasto wyjąć, kroić na plastry, a te z kolei wałkować w dłoniach i zwijać w ślimaczki. Układać w 3 cm. odstępie obok siebie na blasze. Wstawić blachę do gorącego piekarnika na 10-15 min. nastawić minutnik i czekać. Czasem można 5 min. wcześniej wyjąć, jeśli ciasteczka się szybciej zrumienią. Po upieczeniu wyjąć, zsunąć na talerz, piec następne, a potem jeść.Smacznego!. Ciasta zsunać