kalia

kalia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Ślimaczki z lasagne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

A oto całkiem inna lasagne :) zapraszam do wypróbowania Lasagne ślimaczków o innym kształcie jak i o innym farszu, tak bardzo odbiegającego od tradycyjnego z mięsem.

Ślimaczki z lasagne

Składniki:

Ślimaczki z lasagne

 

  • opakowanie makaronu lasagne
  • 50 dkg kapusty białej
  • 25 dkg kwaśnej śmietany
  • 20 dkg szynki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 20 dkg sera żółtego (ostrego)
  • sól, pieprz, curry, vegeta, zioła prowansalskie
  • 1litr bulionu

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z lasagne
Kapustę zetrzeć / poszatkować bardzo drobno w malakserze albo ręcznie. Pokroić w drobną kosteczkę szynkę i cebulę. 10 dkg żółtego sera zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Na oleju podsmażyć szynkę i cebulę dodać kapustę i pieprz, zioła prowansalskie, curry. Dusić pod przykryciem około 5 - 10 minut. Zdjąć z ognia patelnię i dodać śmietanę i 10 dkg sera żółtego bardzo drobno startego, zamieszać i doprawić pozostałymi przyprawami - farsz ma mieć wyrazisty smak. Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu płatów makaronu, na każdym z nich rozłożyć farsz i zrulować. Ruloniki układamy pionowo, jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym i wlewamy bulion - po boku naczynia, aby się ruloniki nie rozwinęły. Posypujemy je drugą połową sera żółtego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 225*C i pieczemy około 25 do 30 minut. SMACZNEGO!