kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ślimakowe pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smakiem przypominają pizzę ale wyglądają efektowniej. Doskonale sprawdzą się jako przekąska do piwa lub przystawka na zimno.

Ślimakowe pizzerinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimakowe pizzerinki

Ciasto

  • 2 szkl. mąki pszennej (dodatkowo 1/2 szkl do podsypania przy wałkowaniu)
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 3/4 szkl letniej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 duża łyżka oliwy

Farsz

  • 20 dag dowolnej szynki pokrojonej w drobniutką kostkę
  • 20 dag parówek pokrojonych w drobną kostkę
  • dałam z domowych przetworów sos na bazie cukinii ale może to być dowolny sos lub ketchup
  • 30 dag sera żółtego tartego

Sposób przygotowania:

Ślimakowe pizzerinki
Do miski wlewamy wodę (pamiętając że ma to być letnia woda a nie gorąca), dodajemy pokruszone drożdże,cukier,szczyptę soli i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i wyrabiamy na gładką masę dodając jeszcze łyżkę oleju.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek ok.0.5 cm grubości smarujemy go sosem, posypujemy serem i pokrojona szynką. Zwijamy w rulon i kroimy na 2 cm kawałki. Układamy na blachę wyłożona papierem i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min.

Pieczemy w temp.180*C.
Ślimakowe pizzerinki
Do wymieszanych w letniej wodzie drożdży dodajemy resztę składników.
Ślimakowe pizzerinki
Składniki na farsz do pizzerinek, ja miałam domowy sos z cukinii ale można dodac dowolny sos lub ketchup.
Ślimakowe pizzerinki
Na rozwałkowanym cieście smarujemy sos, wykładamy pozostałe składniki i zwijamy.
Ślimakowe pizzerinki
Pieczemy na basze wyłożonej papierem do pieczenia