Sposób przygotowania:
Ślimakowe pizzerinki
Do miski wlewamy wodę (pamiętając że ma to być letnia woda a nie gorąca), dodajemy pokruszone drożdże,cukier,szczyptę soli i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i wyrabiamy na gładką masę dodając jeszcze łyżkę oleju.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek ok.0.5 cm grubości smarujemy go sosem, posypujemy serem i pokrojona szynką. Zwijamy w rulon i kroimy na 2 cm kawałki. Układamy na blachę wyłożona papierem i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min.
Pieczemy w temp.180*C.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek ok.0.5 cm grubości smarujemy go sosem, posypujemy serem i pokrojona szynką. Zwijamy w rulon i kroimy na 2 cm kawałki. Układamy na blachę wyłożona papierem i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min.
Pieczemy w temp.180*C.