Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pizzerinki z pieczarkami, szynką i oliwkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizzerinki z pieczarkami, szynką i oliwkami- polane obficie keczupem smakują wybornie. Do przygotowania w kilka chwil.

Pizzerinki z pieczarkami, szynką i oliwkami

Składniki:

Pizzerinki z pieczarkami, szynką i oliwkami

Ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki wody,
  • 30g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 3,5 łyżki oliwy,

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z pieczarkami, szynką i oliwkami
1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam drożdże z wodą. Dodaję sól oraz oliwę. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam pieczarki z cebulą przez około 5 minut. Oprószam solą i pieprzem. Szynkę kroję w paski. Pomidorki i oliwki kroję w grubsze plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowuję na grubość 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie wykrawam w cieście kształty. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na ciasto kładę kolejno pieczarki, szynkę, pomidory oraz oliwki. Całość oprószam solą, pieprzem, bazylią oraz posypuję żółtym serem.

4. Pizzeriny piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni.