Sposób przygotowania:
Paprykowe pizzerinki
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 50 ml ciepłej wody, mieszamy i oprószamy mąką, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oregano i olej. Dolewamy rozczyn z drożdży i resztę ciepłej wody, wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 8 mm. Za pomocą szklanej miseczki wykrawamy kółka. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, przesmażamy przez 5 minut na patelni. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na każdym krążku układamy pieczarki, lekko oprószamy je solą. Następnie układamy kawałki papryki. Na niej starty ser. Pizzerinki pieczemy przez 20 minut w 200C. Możemy podawać je np. z dodatkiem keczupu.
marietta