Sposób przygotowania:
Małe pizzerinki
Do miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy z nich ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki:
na cienkie plasterki kroimy kabanosy a mozzarellę w drobną kostkę. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę a ser żółty w cienkie małe plasterki. Pomidorki i paprykę myjemy. Pomidorki przekrajamy na pół a z papryki wykrajamy pestki i kroimy ją w kosteczkę.
Lekko natłuszczamy blaszkę i dłonie. Rękoma nabieramy odrobinę cista (garść) i rozpłaszczamy je w dłoniach. Układamy na blaszce małe krążki ciasta. Ciasto smarujemy odrobiną ketchupu. Na to układamy po kolei: mozzarellę, cebulę, paprykę, kabanosy i po jednej połówce pomidorka. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Na wierzchu układamy odrobinę żółtego sera. Odstawiamy pizzerinki na 15 minut.
Po tym czasie wstawiamy pizzerki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło z ketchupem.
na cienkie plasterki kroimy kabanosy a mozzarellę w drobną kostkę. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę a ser żółty w cienkie małe plasterki. Pomidorki i paprykę myjemy. Pomidorki przekrajamy na pół a z papryki wykrajamy pestki i kroimy ją w kosteczkę.
Lekko natłuszczamy blaszkę i dłonie. Rękoma nabieramy odrobinę cista (garść) i rozpłaszczamy je w dłoniach. Układamy na blaszce małe krążki ciasta. Ciasto smarujemy odrobiną ketchupu. Na to układamy po kolei: mozzarellę, cebulę, paprykę, kabanosy i po jednej połówce pomidorka. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Na wierzchu układamy odrobinę żółtego sera. Odstawiamy pizzerinki na 15 minut.
Po tym czasie wstawiamy pizzerki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło z ketchupem.