Sposób przygotowania:
Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonkąETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
ETAP 2
Po tym czasie ciasto ścieramy na spód przygotowanej blaszki (na tarce o grubych oczkach).
ETAP 3
MASA CZEKOLADOWA: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
ETAP 4
Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy cukier. Po zmiksowaniu dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
ETAP 5
Gotową masę czekoladową wykładamy na ciasto kruche.
Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na połowę i wyjmujemy pestki. Śliwki układamy skórką do wierzchu na cieście czekoladowym w równych odstępach. Przed ułożeniem śliwki obciętą stroną maczamy delikatnie w mące ziemniaczanej.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 15 minut w 180°C. Miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę.
ETAP 6
KRUSZONKA:Powyższe składniki przekładamy do miski. Rozkruszamy je w dłoniach tak by powstała kruszonka.
Kruszonkę wykładamy na podpieczone ciasto. Ponownie wstawiamy je do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut.
Ciasto po wyjęciu dokładnie studzimy i możemy się częstować.
zbysiowa
Megi-
Marika-
Magdalena88
LauraLaura