Sposób przygotowania:
Śliwki oblane czekoladą
Ciasto pierwsze:
Białka ubić z 1 szklanka cukru, dodać żółtka, wlać 1/2 szkl oleju, 1/2 szkl wody. Dodać mąkę , proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 min,.
Ciasto drugie:
Białka ubić z sokiem z cytryny, dodać cukier, kokos i 1 łyżkę mąki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut
Masa kawowa:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem , do drugiej szklanki mleka dodać żółtka , budyń , cukier wanilinowy, kawę Cappucino - wymieszać i wlać do gotującego się mleka - ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z 1 i 1/2 kostki margaryny. Śliwki przelać gorącą woda , pokroić w paski.
Warstwy:
ciasto pierwsze - 1/2 część masy - ciasto drugie(kokosowe) - 1/2 część masy - na to pokrojone śliwki, i polewa z rozpuszczonych 2 gorzkich czekolad z dodatkiem mleka.
Forma o wymiarach 40 cm x 25 cm.
Białka ubić z 1 szklanka cukru, dodać żółtka, wlać 1/2 szkl oleju, 1/2 szkl wody. Dodać mąkę , proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 min,.
Ciasto drugie:
Białka ubić z sokiem z cytryny, dodać cukier, kokos i 1 łyżkę mąki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut
Masa kawowa:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem , do drugiej szklanki mleka dodać żółtka , budyń , cukier wanilinowy, kawę Cappucino - wymieszać i wlać do gotującego się mleka - ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z 1 i 1/2 kostki margaryny. Śliwki przelać gorącą woda , pokroić w paski.
Warstwy:
ciasto pierwsze - 1/2 część masy - ciasto drugie(kokosowe) - 1/2 część masy - na to pokrojone śliwki, i polewa z rozpuszczonych 2 gorzkich czekolad z dodatkiem mleka.
Forma o wymiarach 40 cm x 25 cm.
kalia