Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Śliwki kładzione na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie bezproblemowe ciacho, którego wykonanie nie sprawi problemu nawet początkującej osobie:)

Śliwki kładzione na biszkopcie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śliwki kładzione na biszkopcie

 

  • śliwki (wydrylowane) 450.0 gram
  • jajka 5sztuk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżka
  • cukier 1 szklanka
  • mąka 1 szklanka
  • cukier do posypania śliwek na cieście 1łyżka
  • tłuszcz do smarowania blachy 1sztuka
  • bułka tarta 1.łyżka
  • cukier puder 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Śliwki kładzione na biszkopcie
Oddzielamy żółtka od białek, następnie do żółtek dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę octu - mieszać drewnianą łyżką. Ubijamy białka i dodajemy w tym czasie powoli cukier. łączymy żółtka z ubitymi białkami, potem dodajemy mąkę i przekładamy ciasto do blachy ( 25cmx36cm) Układamy śliwki skórą do dołu i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika na 180*C 25 minut i gotowe:) Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Śliwki kładzione na biszkopcie
Etap 1