jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Śliwki pod kruszonką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasto z dużą ilością śliwek upieczonych pod owsiano-czekoladową kruszonką.

Śliwki pod kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śliwki pod kruszonką

 

  • 1 paczka biszkoptów (ok 150g)
  • 1 kg śliwek
  • na kruszonkę:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kremówki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 100g pokruszonej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Śliwki pod kruszonką
Zagniatamy szybko ze składników ciasto na kruszonkę. Wstawiamy ją na pół godziny do zamrażalnika. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Pokruszonymi biszkoptami wysypujemy spód blaszki. Układamy na nich warstwę śliwek, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.Gdy kruszonka się zarumieni wyjmujemy ciasto i posypujemy je pokruszoną czekoladą.
Śliwki pod kruszonką
Układamy śliwki na biszkoptach, następnie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
Śliwki pod kruszonką
Gorące ciasto posypujemy pokruszoną czekoladą mleczną lub deserową.