jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Śliwki w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wyśmienite śliwki w cieście na podwieczorek

Śliwki w cieście

Składniki:

Śliwki w cieście

 

  • 50 dag śliwek
  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wytrawnego wina
  • tłuszcz do smazenia
  • cukier waniliowy
  • sól- szczypta
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Śliwki w cieście
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wymieszać z winem i mąką z sodą. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Posolić, delikatnie wymieszać. Umyte, osuszone śliwki, przekroić wzdłóż na pół, wydrylować. Nadziewać na widelec, zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, Po usmażeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.