bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Śliwki w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Takie śliwki zimą możemy wykorzystać na wiele sposobów, do ciast,kompotu, deserów. Są bardzo smaczne, polecam.

Śliwki w syropie

Składniki:

Śliwki w syropie

 

Sposób przygotowania:

Śliwki w syropie
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na noc. Następnego dnia śliwki wyjmujemy z soku, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.

Sok powstały z śliwek przelewamy do garnka, dodajemy goździki, cynamon i kwasek cytrynowy, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Z syropu wyjmujemy goździki i cynamon, zalewamy śliwki poukładane w słoikach.

Pasteryzujemy prze 15 minut od momentu zagotowania.

Tagi:

owoce śliwki