alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Śliwkowa babka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, prosta babka ze śliwkami

Śliwkowa babka

Składniki:

Śliwkowa babka

 

  • 1 opakowanie małego cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 25 dag śliwek
  • 7 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 dag mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Śliwkowa babka
Roztrzepać jajka z cukrami. Nie przerywając ubijania, wsypywać kolejno mąką pszenną, proszek do pieczenia i wlewać olej. Dokładnie ubić. Wypełnić formę uprzednio natłuszczoną i oprószoną mąką. Na wierzchu ułożyć umyte, odsączone i wydrylowane połówki śliwek. Piec w temp. 180 st. C przez 40 minut.