Sposób przygotowania:
Śliwkowe knedle po mojemu
Na początku obieramy i gotujemy do miękkości ziemniaki. Następnie odcedzamy je i dokładnie ugniatamy. Z mąki, gorących ziemniaków, jajka oraz soli wyrabiamy ciasto. Do wyrobienia podlewamy odpowiednią ilością wody. Gotowe ciasto wykładamy na posypany mąką blat i dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm. Na placku wycinamy szklanką krążki, na każde wycięte koło nakładamy pokrojone i obtoczone po wewnętrznej stronie cukrem kawałki śliwek. Krążki ze śliwką w środku zlepiamy po bokach. Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej i z dodatkiem oleju.Gotujemy przez około 15 minut. Ugotowane knedle odcedzamy i układamy na talerzu. Na koniec polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem.Smacznego.