Sposób przygotowania:
Śliwkowiec
Białka oddzielić od żółtek. Białka odstawić na później. Składniki na ciasto czyli żółtka, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy zagnieść i podzielić na 2 równe części. Ciasto wstawić do zamrażarki do zamrożenia, najlepiej na całą noc. Śliwki obrać, wypestkować i pokroić na cząstki, a następnie wrzucić do rondla, zasypać cukrem i dusić, aż cukier się lekko skarmelizuje, ciągle mieszając, około 10 minut. Po tym czasie owoce lekko przestudzić i jeszcze cieple zmiksować w malakserze, tak aby były wyczuwalne grudki owoców. Powstały mus przestudzić, a kiedy będzie zimny dodać bułkę tartą i wymieszać. Ze składników na pianę białka ubić na sztywno z cukrem, a na koniec wsypać budyń i zmiksować. Średnią formę wysmarować tłuszczem, obsypać kaszą manną i zetrzeć na nią jedną część ciasta na tarce z dużymi oczkami, potem wyłożyć mus śliwkowy oraz ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a na końcu posypać cukrem pudrem.
Sarenka
luna
iwi69
Natala1210