gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobry sezonowy placek

Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak
Do miski dać margarynę i cukier. Utrzeć dokładnie. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Do utartej margaryny z cukrem dodać żółtka a następnie stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ubić białka. Dodać do masy. Na wysmarowaną brytfannę wyłożyć 3/4 masy. Śliwki umyć i wypestkować. Kłaść na cieście. Przygotować budyń w litrze mleka. Wyłożyć na śliwki. Na koniec zalać pozostałością ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak
Przygotować na początek ciasto wg przepisu.
Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak
Śliwki do placka umyć, osuszyć wypestkować.
Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak
Wypestkowane śliwki wyłożyć na placek. Układać obok siebie.
Śliwkowiec- mój sezonowy przysmak
Przygotowany budyń wyłożyć na śliwki, przylać pozostłością ciasta. Wstawić do piekarnika.