Sposób przygotowania:
Śliżyki WigilijneWykonanie:
Do misy wsypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Do szklanki z ciepłym mlekiem dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia.
W mące robimy wgłębienie i wlewamy nasze rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy z mąką i robimy zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Po 15 minutach dodajemy resztę składników, cukier, śmietanę, żółtka. Mikser wyrabia ciasto ( końcówka hak) jeśli jest zbyt zwarte dodajcie ciepłego mleka odrobinę. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Teraz robimy wałeczki jak na kopytka , lekko spłaszczamy i w poprzek kroimy. Układamy na blaszce i do pieca na 15-20 minut w 170 stopniach stopniach ( sprawdzajcie jak się piecze by wam się nie przypaliło)