edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Pyszne wigilijne łamańce z makiem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wigilijny deser z masy makowej i kruchych ciasteczek

Pyszne wigilijne łamańce z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne wigilijne łamańce z makiem

 

  • MASA MAKOWA:
  • 3 szklanki ugotowanego, dwukrotnie zmielonego maku
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 15 dag migdałów
  • 15 dag rodzynek
  • kieliszek rumu
  • miód do smaku – u mnie solidne 4 łyżki
  • szczypta soli
  • ŁAMAŃCE:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • ewentualnie 1-2 łyżki śmietany – jeśli ciasto nie chce się zagnieść

Sposób przygotowania:

Pyszne wigilijne łamańce z makiem
ŁAMAŃCE: mąkę przesiałam do miski, dodałam zimne masło i posiekałam siekaczką, dosypałam oba cukry, wymieszałam, dodałam jajka i żółtko. Najpierw zarobiłam czubkiem noża, a następnie dłonią szybko zagniotłam ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i odłożyłam na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowałam bezpośrednio na arkuszu papieru do pieczenia na grubość nie większą niż 3 mm. Papier przełożyłam na dużą blachę, radełkiem pokroiłam w różnej wielkości prostokąty i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) przez około 15 minut (zagapiłam się i nie włączyłam minutnika). Jeśli ciasteczka będą pieczone zbyt krótko - nie dopieką się w środku, a jeśli zbyt długo – staną się twarde). Po wyjęciu z piekarnika pozwoliłam ciastu wystygnąć i dopiero połamałam na kawałki po liniach zaznaczonych radełkiem. Łamańce warto jest upiec nawet dwa dni wcześniej, są zdecydowanie smaczniejsze. MASA MAKOWA: rodzynki zalałam kieliszkiem rumu. Migdały zalałam wrzątkiem, a kiedy woda troszkę przestygła, obrałam je ze skórki i posiekałam. Śmietankę przelałam do rondelka i gotowałam na wolnym ogniu, aż zredukowała objętość o połowę. Do miski wsypałam zmielony mak, namoczone rodzynki i posiekane migdały. Dodałam odparowaną śmietankę, sól i miód do smaku. Dokładnie wymieszałam. W odróżnieniu od łamańców, masę makową najlepiej przygotować tego samego dnia i nie trzymać jej w lodówce. Masę makową rozłożyłam do małych miseczek i przed podaniem na stół powtykałam w nią łamańce, służące jako łyżeczka.
Pyszne wigilijne łamańce z makiem
Do zmielonego maku dodałam namoczone w rumie rodzynki i posiekane migdały.
Pyszne wigilijne łamańce z makiem
Śmietankę gotowałam na wolnym ogniu do zredukowania objętości.
Pyszne wigilijne łamańce z makiem
Ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia i pokroiłam radełkiem.
Pyszne wigilijne łamańce z makiem
Wystudzone ciasto połamałam na kawałki..