ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierniczki wigilijne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Łatwe w przygotowaniu i smaczne.Doskonałe na choinkę.

Pierniczki wigilijne

Składniki:

Pierniczki wigilijne

 

  • 3 szkl. mąki
  • kostka masła
  • szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. płynnego miodu
  • op. cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kolorowy lukier

Sposób przygotowania:

Pierniczki wigilijne
Masło z cukrem utrzyj mikserem na jednolitą masę.Stopniowo dodawaj płynny miód,jajka i skórkę cytrynową.Mąkę przesiej i zmieszaj z proszkiem do pieczenia,dodaj do niej masę maślaną,zagnieć ciasto.Gotowe ciasto owiń folią aluminiową i pozostaw na 2 - 3 godziny w lodówce.Kiedy ciasto stwardnieje,rozwałkuj je na cienki placek,z którego foremkami lub nożem wycinaj ciasteczka,(jeśli chcesz je powiesić na choince,musisz pamiętać o zrobieniu otworu na przewleczenie wstążki)Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz 12 - 15 min.w piekarniku nagrzanym do 180 st.Udekoruj kolorowym lukrem.