Sposób przygotowania:
Słodka choinka na świąteczny stółETAP 1
Po odwinięciu z papierków, cukierki kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane wraz z masłem umieszczamy w garnku. Całość stawiamy na gazie i na wolnym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników.
ETAP 2
W trakcie podgrzewania do masy dodajemy śmietanę oraz przyprawę do piernika. Gotową, krówkowo-piernikową masę zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
ETAP 3
Następnie dodajemy do niej proso.
ETAP 4
Całość dokładnie mieszamy na pomocą drewnianej łyżki, tak by proso zostało dokładnie oblepione masą. Z jeszcze ciepłej masy formujemy kulki. U mnie o średnicy około 2,5 cm. Gotowe kulki pozostawiamy do zastygnięcia.
ETAP 5
Między czasie styropianowy stożek okręcamy papierem do pieczenia. Wykałaczki skracamy, przełamując na połowę. Na tak przygotowane nabijamy zastygnięte kulki (jeśli nie pozostawimy do ich wcześniej do zastygnięcia, będą nam się zsuwać z wykałaczek!). Tak przygotowane wbijamy koło siebie do przygotowanego stożka. Formowanie choinki zaczynamy od dołu. Gotową choinkę dowolnie dekorujemy. U mnie są do cukrowe gwiazdeczki, anyż i złota wstążka.
pysiek
demisec