Sposób przygotowania:
Słodka ciężarówka
Masło utrzeć na pianę, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ucierania, wbijać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy maślanej. Dodać mleko i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Formę keksową natłuścić, oprószyć mąką i napełnić przygotowanym ciastem. Piec 50 minut w temp 170-190stC. Przełożyć na deskę kuchenną, ostudzić. Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami wody. Z zimnego ciasta wykroić płaski prostopadłościan, tak by powstała platforma ciężarówki, a następnie przykleić go z przodu za pomocą lukru- będzie to kabina kierowcy. W ten sam sposób przytwierdzić rurki waflowe ( ścianki naczepy). Polewę stopić, równomiernie rozsmarować na cieście i rurkach. Do wilgotnej polewy przykleić herbatniki (koła) i ciasteczka czekoladowe (światłą), które dodatkowo można posmarować polewą i posypać kolorową posypką. Kontury samochodu obrysować pisakiem cukrowym. Przed podaniem załadować ciężarówkę słodyczami.
misia53
Sarenka
misia13
msewka
alis.haze