Sposób przygotowania:
Słodka mieszanka
Paprykę, ogórki i patisony dokładnie myjemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne kroimy w grubsze paski. patisony kroimy w ósemki. Słoiki wyparzamy i osuszamy. Wkładamy do słoików paprykę, patisony i ogórki. Przygotowujemy zalewę (powinna wystarczyć na ok. 6 słoików pół litrowych) 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 płaskie łyżki soli. Wszystko zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę miodu i łyżkę oliwy. Jeśli jest potrzeba to dodajemy jeszcze miodu to zależy od naszych upodobań. Zalewamy warzywa w słoikach, szybciutko zakręcamy. Słoiki obracamy, kładziemy na zakrętkach i przykrywamy ściereczką aż do wystygnięcia. Smacznego.