Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Świąteczny prezent kulinarny

Słodki czarny bałwan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Słodki bałwan prezentowy w czekoladzie...

Słodki czarny bałwan

Składniki:

Słodki czarny bałwan

 

  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 6 jaj,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 5 łyżek kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Słodki czarny bałwan
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z połową cukru, dodajemy pianę ubitą z białek i pozostałego cukru, delikatnie mieszamy łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach (ja użyłam miksera i ciacho wyszło super, także się nie stresujcie :-D) i dodajemy przesianą przez sito mąkę zmieszaną z sodą oraz kakao. Następnie, ciągle miksując na najniższych obrotach, powoli wlewamy mleko i olej. Gdy ciasto będzie już "wyrobione" dodajemy powidła i dokłanie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek w kształcie bałwana (mnie wyszły 2 bałwanki, ale wszystko zależy od wielkości foremek). Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170-180 stopni (do suchego patyczka). Polewamy polewą czekoladową (najlepiej domowej roboty), dekorujemy kolorowymi pisakami spożywczymi i zawijamy w folię spożywczą, gdyż ciasto jest najlepsze po 2-3 dniach.