Sposób przygotowania:
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą
Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć, dodać do niego pokruszony ser i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozdzielić farsz na 10 równych części. Masło stopić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Na wilgotnej ściereczce układać pojedyncze płaty ciasta, jeden na drugim, każde smarując roztopionym masłem. Wystarczą 3-4 płaty, ale mnie bardziej smakowały te złożone z 3 płatów. Ciasto przekroić w poprzek na pięć równej szerokości pasów. Na brzegu każdego ułożyć porcję farszu i zwijać w trójkąt jak na zdjęciu. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wierzch posmarować masłem. Piec około 25-30 minut do zrumienienia.