edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przed rozłożeniem ciasta trzeba przygotować nadzienie i masło do smarowania, a same pierożki dość szybko zwijać, ponieważ ciasto błyskawicznie wysycha i zaczyna się kruszyć.

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą
Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć, dodać do niego pokruszony ser i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozdzielić farsz na 10 równych części. Masło stopić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Na wilgotnej ściereczce układać pojedyncze płaty ciasta, jeden na drugim, każde smarując roztopionym masłem. Wystarczą 3-4 płaty, ale mnie bardziej smakowały te złożone z 3 płatów. Ciasto przekroić w poprzek na pięć równej szerokości pasów. Na brzegu każdego ułożyć porcję farszu i zwijać w trójkąt jak na zdjęciu. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wierzch posmarować masłem. Piec około 25-30 minut do zrumienienia.
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą
Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć, dodać do niego pokruszony ser i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą
Na wilgotnej ściereczce układać pojedyncze płaty ciasta, jeden na drugim, każde smarując roztopionym masłem. Ciasto przekroić w poprzek na pięć równej szerokości pasów. Na brzegu każdego ułożyć porcje farszu i zwijać w trójkąt jak na zdjęciu.
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą
Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wierzch posmarować masłem.
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą
Piec około 25-30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.