Sposób przygotowania:
Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (możemy opcjonalnie użyć czosnku granulowanego do przyprawienia szpinaku). Następnie na patelnię wrzucamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy, aż całkowicie zwiotczeje. Gotowy szpinak pozostawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy z ricottą. Arkusze ciasta filo składamy po 3 warstwy, każdą oprócz górnej smarując olejem rzepakowym za pomocą silikonowego pędzelka. Następnie ciasto dzielimy na 4 paski. Na końcu każdego paska układamy porcję farszu szpinakowego. Składamy (zwijamy) ciasto tworząc cały czas kształt trójkąta. Następnie trójkąty z ciasta filo układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem do dołu. Pieczemy 15 minut w 200st. Idealna przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno.