suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Słodkie bułeczki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne bułeczki na drugie śniadanie. Przepis na ok 12 sztuk,

Słodkie bułeczki z jagodami

Składniki:

Słodkie bułeczki z jagodami

 

  • 50 dag mąki;
  • 10 dag masła;
  • 1 szklanka mleka;
  • 5łyżeczek cukru;
  • 2 żółtka;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • szczypta soli;
  • 50 dag jagód;
  • cukier;
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Słodkie bułeczki z jagodami
Przygotowujemy zaczyn z drożdży: do ciepłego mleka wruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy zaczyn z drożdży, utarte żółta , pozostałą część mleka, cukier waniliowy i sól. Wyrabiamy ciasto, porcjami dodając roztopione masło. Odstawiamy na 15 minut, w celu wyrośnięcia. W tym czasie przygotować jagody. Gdy ciasto będzie już gotowe wyłożyć je na stolnicę, uformować z niego wałek. Następnie podzielić go na kawałki, uformować, podłużne placki. Na każdym układać trochę jagód, posypać je cukrem i zawijać. Bułki ułożyć na blasze, zostawić na ok 5 min. Piec przez ok 25 min. w tem. 200oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.