Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki z jagodami
Przygotowujemy zaczyn z drożdży: do ciepłego mleka wruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy zaczyn z drożdży, utarte żółta , pozostałą część mleka, cukier waniliowy i sól. Wyrabiamy ciasto, porcjami dodając roztopione masło. Odstawiamy na 15 minut, w celu wyrośnięcia. W tym czasie przygotować jagody. Gdy ciasto będzie już gotowe wyłożyć je na stolnicę, uformować z niego wałek. Następnie podzielić go na kawałki, uformować, podłużne placki. Na każdym układać trochę jagód, posypać je cukrem i zawijać. Bułki ułożyć na blasze, zostawić na ok 5 min. Piec przez ok 25 min. w tem. 200oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.