Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki z wiśniami
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, następnie dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy mąkę, pozostały cukier i wyrabiamy ciasto. Ciasto ostawiamy przykryte bawełnianą ściereczką na ok 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formujemy małe placuszki na każdym z nich układamy łyżkę wiśmi odcedzonych uprzednio z syropu. Całość sklejamy zamykać nadzienie w środku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy od pół godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.