marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Słodkie kule z kruchą plecionką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oto deserek na szybko,który można udoskonalić plecionką z kruchego ciasta,a zamiast czekolady dodać suszonych bakalii lub kandyzowane owoce.

Słodkie kule z kruchą plecionką

Składniki:

Słodkie kule z kruchą plecionką

 

  • Kruche ciasto:
  • 150 g.mąki,
  • 100 g.masła,
  • 1-2 żółtka,
  • Nadzienie:
  • 2-4 średnie opakowania twarogu,
  • cukier waniliowy,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • laska wanilii,
  • 1 tabliczka deserowej lub mlecznej czekolady z dodatkami,np.rodzynkami.

Sposób przygotowania:

Słodkie kule z kruchą plecionką
Mąkę odmierzyć i przesiać na stolnicę i posiekać z masłem oraz wymieszać z żółtkiem, następnie wyrobić i schłodzić w lodówce. Resztą tłuszczu wysmarować blachę. Twaróg wypakować i rozgnieść w misce z żółtkiem i jajkiem, aby kule się nie rozpadały. Poza tym dodać wyskrobany rdzeń z laski wanilii i posiekaną na wiórki czekoladę deserową lub zamiast niej bakalie lub kandyzowane owoce. Uformować tyle kulek, ile podane jest w porcjach. Piekarnik nagrzać do 180- 190 st. C, a ciasto wyjąć i rozwałkować na średnią grubość i pociąć radełkiem na podłużne paski oraz oblepić nimi w kratkę kulki twarogowe,nasmarować końce ciasta białkiem, by się zlepiły. Poukładać na blasze i wstawić do gorącego piekarnika na 15-25 min. Po upieczeniu wyjąć i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.