Sposób przygotowania:
Słodkie kule z kruchą plecionką
Mąkę odmierzyć i przesiać na stolnicę i posiekać z masłem oraz wymieszać z żółtkiem, następnie wyrobić i schłodzić w lodówce. Resztą tłuszczu wysmarować blachę. Twaróg wypakować i rozgnieść w misce z żółtkiem i jajkiem, aby kule się nie rozpadały. Poza tym dodać wyskrobany rdzeń z laski wanilii i posiekaną na wiórki czekoladę deserową lub zamiast niej bakalie lub kandyzowane owoce. Uformować tyle kulek, ile podane jest w porcjach. Piekarnik nagrzać do 180- 190 st. C, a ciasto wyjąć i rozwałkować na średnią grubość i pociąć radełkiem na podłużne paski oraz oblepić nimi w kratkę kulki twarogowe,nasmarować końce ciasta białkiem, by się zlepiły. Poukładać na blasze i wstawić do gorącego piekarnika na 15-25 min. Po upieczeniu wyjąć i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.