Sposób przygotowania:
Słodkie paluszki z kruchego ciasta.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z tłuszczem roślinnym. Zsunąć na stos, zrobić wgłębienie, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietankę i szczyptę soli. wyrabiać i zagnieść oraz włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce lub zmrozić w zamrażarce z 20 min. Blachę natrzeć resztą tłuszczu w papierku i wyłożyć pergaminem do pieczenia choć niekoniecznie. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a ciasto po wyjęciu rozwałkować częściowo i odrywać kawałki oraz wałkować je na średniej grubości paluszki. Spłaszczyć je lekko palcem i układać na blasze 3 cm. od siebie, smarować lekko rozmąconym białkiem i posypywać sezamem, wklepując go w ciasto, by nie pospadał. Wstawić blachę do piekarnika na 10-12 min., pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć i od razu jeść.