Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Słodkie placuszki cypryjskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjne słodkie placuszki prosto z Cypru. Można posypać cukrem pudrem

Słodkie placuszki cypryjskie

Składniki:

Słodkie placuszki cypryjskie

 

  • na okolo 40 placuszkow:
  • ciasto:3 filizanki maki
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1/3 filizanki wody
  • 1 filizanka oliwy z oliwek
  • 1 zoltko
  • nadzienie:
  • 2 filizanki tlustego sera bialego
  • 1/2 filizanki cukru
  • 1 bialko
  • 1 plaska lyzeczka cynamonu
  • 2 lyzki mleka
  • olej do smazenia

 

Sposób przygotowania:

Słodkie placuszki cypryjskie
Make mieszamy z sola, dodajemyoliw i wyrabiamy powoli, dodajemy nastepnie wode i zoltko. Kiedy bedzie miekkie, formujemy kule i odstawiay na ok. godz.Przygotowujemy farsz ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i cynamon. Bialko ubijamy z mlekiem i dodajemy do farszu. CIASTO WYRABIAMY JESZCZE CHWILE, KROIMY NA 4 CZESCI I WALKUJEMY NABARDZO CIENKI PLACEK. kRIOMY WZDLUZ I NA SRODKU WYKLADAMY farsz. Zawijamy, boki rowniez i smazymy na glebokim oleju. Posypcie cukrem pudrem jak lubicie

Tagi:

sery ciasto ser mak