zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Słodko kwaśne pierogi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla wszystkich znudzonych tradycyjnymi farszami do pierogów

Słodko kwaśne pierogi

Składniki:

Słodko kwaśne pierogi

 

  • Ciasto:
  • 700 gram mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • szczypta soli

 

  • Farsz:
  • 100 gram pieczarek
  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • przyprawa do gyrosa
  • łyżka octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • puszka ananasa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Słodko kwaśne pierogi
Posiekać cebulę. Na patelni rozgrzać ogień i zeszklić cebulę. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wsypać przyprawę do gyrosa, wymieszać i podsmażyć. Pieczarki oczyścić, poroić w kostkę i poddusić z mieśem i cebulą. Dolać jeszcze 5-6 łyżek oleju lub oliwy, wlać ocet,dodać przecier, wsypać cukier. Wszytsko mieszać. Poddusić trochę i na sam konieć dodac pokrojonego w kostkę ananasa. Jeszcze raz wymieszać.

Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto na pierogi. Rozwałkować i wykroić równe placki (np. szklanką lub foremką). Na sam środek placka nałożyć trochę dociśniętego z sosu farszu. Zlepić pieroga.

Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie. Podgrzać sos, który został nam z farszu i polać nim pierogi.