misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Pizza na grubym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, bardzo aromatyczna pizza na puszystym cieście. Doskonały pomysł na obiad lub podwieczorek. Znika w mgnieniu oka.

Pizza na grubym cieście Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pizza na grubym cieście

 

 

 

  • Dodatki:
  • 1 małą cebula
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 5-6 pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • kilka plasterków szynki
  • ser mozzarella
  • liście bazylii
  • ketchup do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Pizza na grubym cieście
Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy do ruszenia. Do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Dodajemy przyprawę, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski posmarowanej olejem, szczelnie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do podwojenia objętości.

Przygotowujemy dodatki: umytą paprykę kroimy na mniejsze paski, pieczarki i pomidora na plasterki, a cebulę w piórka.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie je rozciągamy, tak by zakryło całe dno. Wierzch smarujemy ketchupem, na którym układamy liście bazylii oraz przygotowane wcześniej dodatki. Całość posypujemy serem.

Pieczemy 20 minut w 200 st. Podajemy od razu po upieczeniu.
Pizza na grubym cieście
Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto
Pizza na grubym cieście
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy dodatki
Pizza na grubym cieście
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i równomiernie je rozprowadzamy
Pizza na grubym cieście
Ciasto smarujemy ketchupem i dajemy liście bazylii
Pizza na grubym cieście
Układamy pozostałe dodatki
Pizza na grubym cieście
Dajemy ser mozzarella
Pizza na grubym cieście
Pieczemy 20 min w 200 st.
Pizza na grubym cieście
Podajemy od razu po pieczeniu