Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Gulasz z serc indyczych i wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dość proste danie, potrzebuje jedynie cierpliwości albo aż. Doskonały dodatek do placków ziemniaczanych lub różnego rodzaju kasz.

Gulasz z serc indyczych i wątróbką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gulasz z serc indyczych i wątróbką

 

  • 1 kilo serc indyczych
  • 0,5 kilo wątróbki
  • 4 duże cebule
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka soli
  • łyżka mielonego pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • szczypta tymianku
  • łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z serc indyczych i wątróbką
Serca kroimy w paski, im cieńsze tym krótszy czas gotowania. Podsmażamy je na smalcu, przekładamy do garnka, na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem i liściem laurowym, dodajemy do serc.

Wkrajamy marchewkę , seler i pietruszkę, solimy, pieprzymy ,dodajemy majeranek i tymianek, mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i zalewamy wodą, tak aby przykryła podroby. Gotujemy wszystko na małym ogniu, aż zmiękną serca, u mnie to było około 2 .5 godziny.

Dolewamy w między czasie wodę, gdy odparuje i mieszamy co jakiś czas. Doprawiamy według swojej skali ostrości papryką ostrą i pieprzem.

Gdy już serca mamy gotowe dodajemy oczyszczoną wątróbkę w kawałkach i gotujemy jeszcze około 20 minut. Podajemy np : z plackami ziemniaczanymi. 
Gulasz z serc indyczych i wątróbką
Serca indycze kroimy wzdłuż im cieniej tym krócej będzie trwało gotowanie
Gulasz z serc indyczych i wątróbką
Serca przesmażamy na smalcu, przekładamy do garnka i dodajemy pokrojone warzywa
Gulasz z serc indyczych i wątróbką
Cebulę przesmażamy z czosnkiem na tej samej patelni co podroby
Gulasz z serc indyczych i wątróbką
Cebulę dokładamy do serc, doprawiamy, mieszamy z koncentratem pomidorowym i zalewamy wodą
Gulasz z serc indyczych i wątróbką
Gdy serca są już miękkie, dorzucamy wątróbkę i gotujemy jeszcze około 20 minut
Gulasz z serc indyczych i wątróbką
Gotowy gulasz podajemy np: z plackami ziemniaczanymi