Sposób przygotowania:
Słodko-kwaśny sos z cukinii à la leczo. Proporcja 3:1:1 daje wspaniały smak
Umyte cukinie kroimy w ćwierć plasterki. Paprykę kroimy w paseczki. Cebule drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy razem, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc). Odcedzamy z wytworzonego soku. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint, zakręcamy. Pasteryzujemy 10-20 minut (w zależności od wielkości słoików)