MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Słodko-kwaśny sos z cukinii à la leczo. Proporcja 3:1:1 daje wspaniały smak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W moim domu przyjął się jako doskonały dodatek do kiełbasy z grilla, patelni, mikrofali, ale także innych mięs. Takie a'la leczo,na zimę, trzeba tylko dodać podpieczoną kiełbasę :)

Słodko-kwaśny sos z cukinii à la leczo. Proporcja 3:1:1 daje wspaniały smak

Składniki:

Słodko-kwaśny sos z cukinii à la leczo. Proporcja 3:1:1 daje wspaniały smak

 

  • 3 kg młodej cukinii
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1 i 1/2 szkl. octu 10% (najlepszy z Parczewa)
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przyprawy curry

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśny sos z cukinii à la leczo. Proporcja 3:1:1 daje wspaniały smak
Umyte cukinie kroimy w ćwierć plasterki. Paprykę kroimy w paseczki. Cebule drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy razem, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc). Odcedzamy z wytworzonego soku. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint, zakręcamy. Pasteryzujemy 10-20 minut (w zależności od wielkości słoików)