EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 266]

Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wyśmienity tort, który doskonale sprawdza się jako uwiecznienie kolacji wigilijnej. Dużo maku, masa śmietanowo-czekoladowa i brzoskwinie, rewelacyjny deser w ten szczególny wigilijny wieczór.

Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią

 

  • Ciasto makowe:
  • 8 jaj
  • 300 g suchego maku
  • 1i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 1 olejek migdałowy

 

  • Poncz:
  • 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 40ml Amaretto

 

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • kolorowe perełki cukrowe
  • białe wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią

Ciasto makowe

Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią
miksujemy mak i dodajemy resztę sładników

Mak dokładnie wypłukać w wodzie, sparzyć a następnie zmielić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zmielony mak, miód, olejek migdałowy oraz mąkę wymieszaną z kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu ubić białka na sztywno i dodać do masy. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z trzech części przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30minut.

Poncz

Kawę rozpuszczalną wystudzić i wlać Amaretto, wymieszać.

Masa śmietanowo- czekoladowa

Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią
śmietanę ubić nasztywno dodać mascarpone i czekoladę

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno, cały czas miksując dodać mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z czekoladą za pomocą szpatułki.Na końcu do masy dodać pokrojone brzoskwinie.

ETAP 4:

Bita śmietana
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixem i cukrem pudrem.

ETAP 5:

Świąteczny torcik makowy z brzoskwinią

Składanie tortu
Pierwszy blat ciast makowego nasączyć ponczem i posmarować 1/2 masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć drugim blatem , nasączyć i wyłożyć drugą część masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu obsmarować bitą śmietaną, resztę bitej śmietany połączyć z barwnikiem zielonym, dokładnie wymieszać. Całą powierzchnię i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Za pomocą szprycy udekorować tort zieloną bitą śmietaną robiąc ozdobne choinki. Udekorować kolorowymi perełkami.