Sposób przygotowania:
Świąteczny torcik makowy z brzoskwiniąCiasto makowe
Mak dokładnie wypłukać w wodzie, sparzyć a następnie zmielić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zmielony mak, miód, olejek migdałowy oraz mąkę wymieszaną z kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu ubić białka na sztywno i dodać do masy. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z trzech części przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30minut.
Poncz
Kawę rozpuszczalną wystudzić i wlać Amaretto, wymieszać.
Masa śmietanowo- czekoladowa
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno, cały czas miksując dodać mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z czekoladą za pomocą szpatułki.Na końcu do masy dodać pokrojone brzoskwinie.
ETAP 4:
Bita śmietana
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixem i cukrem pudrem.
ETAP 5:
Składanie tortu
Pierwszy blat ciast makowego nasączyć ponczem i posmarować 1/2 masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć drugim blatem , nasączyć i wyłożyć drugą część masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu obsmarować bitą śmietaną, resztę bitej śmietany połączyć z barwnikiem zielonym, dokładnie wymieszać. Całą powierzchnię i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Za pomocą szprycy udekorować tort zieloną bitą śmietaną robiąc ozdobne choinki. Udekorować kolorowymi perełkami.