Sposób przygotowania:
Ciasto kraina słodkościI
Sposób przygotowania ciemnego biszkoptu:
1. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam mikserem z dodatkiem cukru, stopniowo dodając żółtka.
2. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakałem.
3. Mieszankę mąk dodaję stopniowo do masy jajecznej cały czas miksując.
4. Ciasto wylewam do natłuszczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poziomo na połowę. Formę myję, wykładam papierem do pieczenia.
II
Sposób przygotowania ciasta jasnego:
1. Białka ubijam mikserem na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
2. Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz orzechy włoskie.
3. Masę wykładam do formy wcześniej przygotowanej i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
III
Sposób przygotowania kremu:
1. Dwie szklanki mleka, mleko skondensowane, wlewam do rondelka, mieszając gotuję.
2. Do miseczki wlewam pozostałe mleko, wsypuję budynie, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, mieszam i wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Budyń studzę.
3. Masło miksuję dodając stopniowo ostudzony budyń.
IV
Sposób przygotowania ponczu:
1. Wszystkie składniki na poncz razem ze sobą łączę.
Sposób przygotowania polewy:
1. Czekoladę rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany.
V
Sposób składania ciasta:
1. Na dnie formy układam połowę biszkoptu ciemnego. Nawilżam ponczem.
2. Biszkopt smaruję powidłami.
VI
3. Na powidła wykładam połowę masy budyniowej.
4. Następnie układam jasne ciasto.
VII
5. Jasne ciasto smaruję pozostałą masą budyniową.
6. Na masie budyniowej układam biszkopt ciemny, nawilżony ponczem.
7. Na biszkopt wylewam polewę czekoladową i posypuję orzeszkami.
VIII
8. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
9. Gotowe.
10. Smacznego.