Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto kraina słodkości

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co za bajeczne ciasto, które możesz przygotować na dni karnawałowe, święta, niedzielny obiad jako deser do kawy. Ciasto przekładane masą budyniową, orzeszkami oraz wiórkami, polane czekoladą. Spróbuj przekonaj się.

Ciasto kraina słodkości Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kraina słodkości

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kraina słodkości

I

Ciasto kraina słodkości
Przygotowanie ciemnego biszkoptu z podanych składników i według sposobu przygotownia.

Sposób przygotowania ciemnego biszkoptu:
1. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam mikserem z dodatkiem cukru, stopniowo dodając żółtka.
2. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakałem.
3. Mieszankę mąk dodaję stopniowo do masy jajecznej cały czas miksując.
4. Ciasto wylewam do natłuszczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poziomo na połowę. Formę myję, wykładam papierem do pieczenia.

II

Ciasto kraina słodkości
Przygotowanie jasnego ciasta z orzeszkami i wiórkami kokosowymi.

Sposób przygotowania ciasta jasnego:
1. Białka ubijam mikserem na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
2. Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz orzechy włoskie.
3. Masę wykładam do formy wcześniej przygotowanej i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

III

Ciasto kraina słodkości
Przygotowanie masy budyniowej

Sposób przygotowania kremu:
1. Dwie szklanki mleka, mleko skondensowane, wlewam do rondelka, mieszając gotuję.
2. Do miseczki wlewam pozostałe mleko, wsypuję budynie, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, mieszam i wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Budyń studzę.
3. Masło miksuję dodając stopniowo ostudzony budyń.

IV

Ciasto kraina słodkości
Przygotowanie polwy czekoladowej oraz ponczu do nawilżenia ciasta.

Sposób przygotowania ponczu:
1. Wszystkie składniki na poncz razem ze sobą łączę.
Sposób przygotowania polewy:
1. Czekoladę rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany.

V

Ciasto kraina słodkości
Składanie warstw ciasta

Sposób składania ciasta:
1. Na dnie formy układam połowę biszkoptu ciemnego. Nawilżam ponczem.
2. Biszkopt smaruję powidłami.

VI

Ciasto kraina słodkości

3. Na powidła wykładam połowę masy budyniowej.
4. Następnie układam jasne ciasto.

VII

Ciasto kraina słodkości

5. Jasne ciasto smaruję pozostałą masą budyniową.
6. Na masie budyniowej układam biszkopt ciemny, nawilżony ponczem.
7. Na biszkopt wylewam polewę czekoladową i posypuję orzeszkami.

VIII

Ciasto kraina słodkości

8. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
9. Gotowe.
10. Smacznego.