Sposób przygotowania:
Słomka ptysiowaETAP 1:
W garnku zagotować wodę razem z margaryną do gotującej się wody dodać szczyptę soli, następnie wsypać wymieszane i wcześniej przesiane obie mąki, zmniejszyć płomień i dokładnie mieszając trzymać na gazie, aż zrobi się szkliste ciasto. Kiedy ciasto będzie się przyjemnie świecić wyłączyć palnik i wystudzić do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku cały czas mieszając robotem ustawionym na małe obroty. Na koniec dodać aromat pomarańczowy.
ETAP 2:
Blaszki wyłożyć papierem ( wystarczą dwie takie jak są na wyposażeniu piekarnika ) Ciasto jest dość gęste wiec najlepiej użyć maszynki do robienia ciastek, ciasto przekładamy do maszynki bez nakładania końcówek i wyciskamy na blaszkę małe paseczki z ciasta
ETAP 3:
Po wierzchu posypujemy sporą ilością cukru.
ETAP 4:
Pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku na funkcji termoobieg około 20 minut po upieczeniu zostawić blaszki w wyłączonym piekarniku jeszcze na kilka minut w tym czasie ciasteczka dodatkowo się dosuszą przez co będą przyjemnie chrupać.
gosiapiotrek23
Nina W.
iziona
iziona
były bardzo chrupiące i pyszne.
robaczek