mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Słomkowa delicja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny placek dla każdego

Słomkowa delicja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słomkowa delicja

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • szkl. maki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kisiel truskawkowy
  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 l. śmietanki 30%
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 smietan- fixy
  • 2 łyzki zelatyny
  • dodatkowo:
  • 15 dkg słomki ptysiowej
  • 2 galaretki
  • 30 dkg ciastek ala delicji

Sposób przygotowania:

Słomkowa delicja
Biszkopt: Białka oddzielamy od zółtek. Ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką, potem mąkę z sodą oraz kisiel. Mieszamy. Wylewamy na standardową blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach. Masa: Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem, dodajemy śmietan- fix oraz żelatynę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody i wystudzoną. Wstawiamy na 10- 15 minut do lodówki, żeby śmietanka stężała. Galaretki: Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Wykonanie: Biszkopt- większa część masy śmietankowej- ciasno ułożona słomka ptysiowa- reszta masy- delicje- zalewamy stężoną galaretkę
Słomkowa delicja
Z podanych składników pieczemy biszkopt.
Słomkowa delicja
Ubijamy śmietankę z cukrem i resztą składników.
Słomkowa delicja
Na pierwszą warstwę śmietany ciasno układamy słomke ptysiową i smarujemy resztą smietanki
Słomkowa delicja
Na to układamy delicje i zalewamy galaretką.