Sposób przygotowania:
Słomkowa delicja
Biszkopt: Białka oddzielamy od zółtek. Ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką, potem mąkę z sodą oraz kisiel. Mieszamy. Wylewamy na standardową blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach. Masa: Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem, dodajemy śmietan- fix oraz żelatynę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody i wystudzoną. Wstawiamy na 10- 15 minut do lodówki, żeby śmietanka stężała. Galaretki: Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Wykonanie: Biszkopt- większa część masy śmietankowej- ciasno ułożona słomka ptysiowa- reszta masy- delicje- zalewamy stężoną galaretkę