Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Słone paluszki z kminkiem Danuty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeżeli kto nie lubi kminku, można posypać makiem.

Słone paluszki z kminkiem Danuty

Składniki:

Słone paluszki z kminkiem Danuty

 

Sposób przygotowania:

Słone paluszki z kminkiem Danuty
Mąkę mieszamy w misce z roztopionym smalcem, dodajemy drożdże rozrobione w letnim mleku , solimy, dodajemy ciepłe mleko i wyrabiamy pulchne ciasto. Pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na pół godziny. Rozwałkujemy i kroimy w paski o długości 10 cm. Każdy z nich smarujemy jajkiem, posypujemy kminkiem. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Pieczemy w piekarniku na czerwonozłoty kolor.

Tagi:

jajko jajka