mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Słoneczne gnocchi z kurkumą i natką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka i bardzo smaczna propozycja na obiad:)

Słoneczne gnocchi z kurkumą i natką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słoneczne gnocchi z kurkumą i natką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Słoneczne gnocchi z kurkumą i natką
Ziemniaki gotuję w mundurkach. Wyjmuję z wody, lekko studzę i obieram. Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Następnie mieszam zmielone ziemniaki z mąką, curry, kurkumą, solą i jajkami. Zagniatam na miękkie ciasto. W razie gdy ciasto jest 'za blade' dodaję więcej kurkumy.
Z zabarwionego na żółto ciasta tworzę niezbyt gruby wałeczek. Kroję wałek na małe kawałki. Kluseczki wkładam na gotującą się lekko osoloną wodę. Gotuję 3 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch. Podaję gnocchi z ulubionym sosem lub po prostu polane masłem i posypane natką pietruszki.
Słoneczne gnocchi z kurkumą i natką
Do miski wkładam zmielone ziemniaki, mąkę i przyprawy
Słoneczne gnocchi z kurkumą i natką
Z ciasta formuję wałek niezbyt gruby ani cienki
Słoneczne gnocchi z kurkumą i natką
Wałek kroję nozem w poprzeczne kawałeczki
Słoneczne gnocchi z kurkumą i natką
Ugotowane kluseczki posypuję natką pietruszki

Tagi:

jajko jajka