Sposób przygotowania:
Ciasto słonecznikowiec
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywną pianę z cukrem. Potem miksując dodawać żółtka a następnie po łyżce dodawać mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę mieszać już rózgą . Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty. SŁONECZNIK : Na patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i słonecznik i prażyć aż słonecznik zrobi się chrupiący ale uważać aby go nie spalić bo będzie do wyrzucenia. Gotowy słonecznik wystudzić a w razie sklejenia się widelcem rozmieszać aż ziarenka będą sypkie.
MASA : Do miski przełożyć masło, miksować a potem nadal mieszając dodawać porcje masy. Gdy będzie gładka wsypać 2/3 słonecznika i wymieszać.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek włożyć do formy ( włożyć najpierw papier z pieczenia co pomoże w wyjęciu ciasta z blaszki ). Nasączyć biszkopt na przykład słabą herbatą. Wyłożyć połowę masy, zakryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę masy. Na koniec ciasta posypać resztą słonecznika. Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby się związało.
MASA : Do miski przełożyć masło, miksować a potem nadal mieszając dodawać porcje masy. Gdy będzie gładka wsypać 2/3 słonecznika i wymieszać.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek włożyć do formy ( włożyć najpierw papier z pieczenia co pomoże w wyjęciu ciasta z blaszki ). Nasączyć biszkopt na przykład słabą herbatą. Wyłożyć połowę masy, zakryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę masy. Na koniec ciasta posypać resztą słonecznika. Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby się związało.